lördag 24 september 2016

Dialog och kontakt

Gestaltterapi är en terapiform som bygger på en humanistisk människosyn och ett helhetstänkande. Den utgår från existentialismens tankar om individens frihet och ansvar för att göra egna val. Fenomenologin blev metoden som innebär att de viktiga svaren hittar man genom att undersöka själva upplevelsen. Frågan HUR är därför viktigare att besvara än varför. Genom att bli medveten om vilka tolkningar, förhållningssätt och strategier som ligger till grund för vårt agerande öppnas möjligheten att pröva nya vägar. Det är en process som med min lärare och vän Bent Falks ord är ”en bevægelse fra opmærksomhed over indsigt og ansvarlighed til livsmod og kærlighed” (ur "I virkeligheden" s. 19).

Grunden i gestaltterapin är mötet och samtalet. Det är i relation med andra människor som vi blir till, och det är i de relationerna vi får våra sår. Därför är det också i relation med andra vi kan läkas. Gestaltterapeuten strävar efter jämbördighet i mötet med klienten. Vi visar oss både som yrkespersoner och medmänniskor och delar med oss av egna erfarenheter och reaktioner som kommer upp i mötet, om de är av värde för denna.

Gestalt har ingenting med teater eller skådespel att göra. Utan ordet ”gestalt” i gestaltterapi kommer från tyskan och betyder “helhet” eller “figur”.  Gestaltterapi har en helhetssyn på människan. Vi är helheter av känslor, tankar, själ och kropp.


Att bli den du är

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar